vakgebieden

  Batterijenrecycling 

 

 Elektronisch 

 Afval / WEEE 

 Recyclingmaterialen uit 

 batterijen en accu’s 

 Recyclingmaterialen

 uit batterijen en 

 accu’s 

Fossiele brandstoffen moeten geleidelijk worden vervangen door andere energiebronnen. De productie van accu’s en batterijen als opslagmedium voor herlaadbare energie neemt toe. Daardoor stijgt de vraag naar economische recycling methodes. Bovendien worden elektrische auto’s populairder door de klimaatdiscussie, toegenomen milieubewustzijn, hoge brandstofprijzen en uitstootschandalen – maar wat te doen als de grondstoffen voor de productie van batterijen voor de elektrische auto’s op raken? En waar moeten de afgedankte batterijen heen?   

 

BHS-Sonthofen biedt een veilig en efficiënt proces aan waarmee oplaadbare accu’s en batterijen op een milieuvriendelijke en veilige manier kunnen worden gerecycled – waardevolle grondstoffen als koper, lithium, nikkel, kobalt en mangaan kunnen weer in de grondstofketen worden opgenomen. 

Bekijk deze video: 
Innovatief en veilig recyclingproces voor lithium-ion batterijen

BHS-Sonthofen introduceerde diverse researchprojecten om een innovatief en veilige milieuvriendelijke recycling methode te ontwikkelen voor batterijen en accu’s. Het nieuwe recyclingproces biedt twee onderscheidende voordelen; niet alleen wordt voorkomen dat waardevolle mineralen als E-waste eindigen, maar het proces helpt ook om het tekort aan grondstoffen en zeldzame aardmetalen tegen te gaan. Een innovatieve methode vormt het hart van het recyclingproces dat plaats vindt in een beschermde atmosfeer dat zich uitstrekt van de shredder tot en met de droger waar de elektrolyt wordt gevaporiseerd. Zo vermijdt BHS de belangrijkste gevaren van batterijenrecycling; branden en giftige gassen die vrijkomen.

Gevaren voorkomen; 
branden en het vrijkomen van giftige gassen 

Het recyclen van gebruikte batterijen en accu’s is geen gemakkelijke opgave. Als ze in de verkeerde shredder belanden, kan dit tot gevaarlijke branden leiden. Het innovatieve proces van BHS-Sonthofen voorkomt dit gevaar doelbewust. Nadat de batterijen zijn ontladen, worden ze in een beschermde atmosfeer verkleind door een, hetzij twee shredders. De BHS-rotorschaar type VR zorgt voor de voorverkleining. Deze langzaam draaiende, dubbelassige shredder verkleint volumineuze batterijmodules door middel van haar in elkaar grijpende messen. De cellen of voor verkleinde fractie wordt naar de gewenste grootte gebracht in een een-assige shredder, zoals de universele shredder type NGU, gedurende de belangrijkste verkleinstap.

Als het inputmateriaal zijn gewenste doelgrootte heft bereikt, vallen de Delen door hiervoor ontworpen roostersegmenten in de universele shredder (NGU). De verkleinde batterijen worden vervolgens gedroogd in batches in horizontale batch of continu drogers van het type AVA HTC-T en AVA HTK-T om de elektrolyt te verdampen om vervolgens in een condensatie unit te worden opgevangen. Droge, mechanische opwerking wordt gebruikt om de vaste stoffen vrij te krijgen van elektrolyt. De zwarte massa kan worden teruggewonnen zodra de eerste zeefstap is gedaan. Daarna worden lichte en zware materialen van elkaar gescheiden via lucht. De resterende fracties worden naar een extra shredder gestuurd en daarna weer in een droge, mechanische sorteerlijn gevoed. De zwarte massa, metallurgische koperconcentraat en geconcentreerd aluminium worden als eindproducten gewonnen.  

 

Grondstoffenrecycling naar uw wensen 

Onze shredders zijn beschikbaar in diverse afmetingen om aan uw individuele Eisen te voldoen. Onze systemen zijn geschikt voor elk type cel of module. De eindproducten zijn aluminium, hoogwaardig koperconcentraat en zuivere zwarte massa wat lithium zout, mangaan, kobalt of nikkel bevat, afhankelijk van het type batterij. Al deze drie fracties kunnen direct worden verkocht.